2013. szeptember 28., szombat

Cukkinibe tekert darálthús

Hamarosan vége a cukkini szezonnak, ezért idén (talán) utoljára szerettük volna érezni lágy, édeskés ízét. Mivel ezt a hétvégét a sütés-főzésnek szenteljük, így több idő van kreativitásunk kibontakozására, vagyis olyan receptek készítésébe fogtunk, melyekhez több idő szükséges. Nem kell megijedni, nem órákig tartó, szöszmötölős ételekre kell gondolni, hiszen ki akarjuk használni a napsütéses időt is! J



Cukkinibe tekert darálthús

Hozzávalók:

550 g cukkini (150 g a mártáshoz, 100 g cukkini a húshoz, 300 g a tekercshez)
500 g paradicsom (375 g a mártáshoz, 125 g a húshoz)
400 g sovány darált marhahús
140 g paradicsompüré (70-70 g a mártáshoz és a húshoz is)
115 g vöröshagyma
100 g quinoa
40 g kaliforniai paprika
20 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
8 g fokhagyma
8 g chili
1 db tojás
1 evőkanál (4 g) friss petrezselyem
2 teáskanál (10 g) nyírfacukor
fél lime (5g) leve
csipet őrölt gyömbér
csipet őrölt koriander
csipet őrölt fahéj
só és bors ízlés szerint


Töltelék:

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük a darált marhahúst kb. 10-15 percig. Utána adjuk hozzá az apró kockákra vágott cukkinit, az előre leforrázott, hámozott, kockákra vágott paradicsomot. Fűszerezzük sóval, fekete borssal. Öntsük egy keverőtálba és hagyjuk kicsit kihűlni. Miután kissé kihűlt adjuk hozzá a tojást és a zsemlemorzsát és jól keverjük össze az egészet.

Vágjuk a cukkinit zöldség hámozó segítségével vékony, széles szeletekre. Cukkini szeleteket töltsük meg a töltelékkel és tekerjük fel őket. Helyezzük kiolajozott tepsibe a tekercseket, locsoljuk meg a tetejét kevés olívaolajjal és 170fokos sütőben fél órán át sütjük. Miközben sülnek a tekercsek elkészítjük a mártást.

Mártás:

Melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott chili paprikát és a kaliforniai paprikát. Fűszerezzük őrölt gyömbérrel, fahéjjal és korianderrel. Jól keverjük össze és pirítsuk további 5 percig. Ezután adjunk hozzá egy kevés nyírfacukrot, az előre leforrázott hámozott kockákra vágott paradicsomot, a kis kockákra vágott cukkinit és egy kevés paradicsom pürét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg fél teáskanál lime levével. Szórjuk meg egy evőkanál apróra vágott friss petrezselyemmel. Majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük 10 percig.

Előre vízben megfőzött quinoával tálaljuk.
Díszíthetjük friss petrezselyemmel.

Elkészítési idő: 90 perc
Kalóriatartalom: 1451,86 kcal; 362,9 kcal/adag
Ch tartalom: 131,84 g; 32,96 g/adag
4 személyre


A szükséges alapanyagokat egy részét itt tudod jó áron beszerezni!
KATT:

www.biobag.hu

by Salubrity 

Név
Mennyiség
Kalória
CH
cukkini
550 g
170,5
29,15
paradicsom
500 g
90
19,5
darált marhahús
400 g
684
0
paradicsompüré
140 g
154
28
vöröshagyma
115 g
46
10,69
quinoa
100 g
120
21,3
kaliforniai paprika
40 g
9,4
1,8
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
20 g
67,9
12
fokhagyma
8 g
11,92
2,6
chili
8 g
3,2
0,7
tojás
1 db
68
0,3
friss petrezselyem
4 g
1,44
0,25
nyírfacukor
10 g
24
5
lime leve
5 g
1,5
0,55











1 megjegyzés: