2013. február 8., péntek

spenát, spinát, spinót, spenót




Eredete:

Paraj, más néven spenót, Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos kultúrnövény. Feltehetően Perzsiából származik, innen terjedt el Közel-Keleten és Európában. Napjainkban Hollandia és az Egyesült Államok a világ legnagyobb spenóttermesztő országai.

Jellemzői:

Mintegy 30 cm-re megnövő egyéves, néha kétéves növény. Szára egyenes, levelei változatos méretűek.


Élettani jelentősége:

A-, K-, C-, B2-, B6-, vitaminban gazdag, kitűnő forrása a mangánnak, folsavnak, magnéziumnak, vasnak, kalcium és káliumnak, réznek, foszfornak, cinknek, valamint az élelmi rostoknak. Magnézium, kálium és kálciumtartalma jelentős, foszfort viszont kevesebb mennyiségben tartalmaz.  Feltehetően a leveleinek szaponin tartalma miatt az emésztésre, valamint a hasnyálmirigy működésére jó hatással van.  
Kutatások bebizonyították, hogy csökkenti a csontritkulást, megelőző hatással van a vastagbélrák és az ízületi gyulladásokra, azonban kockázatként említendő magas oxalát- és nitrát-tartalma, ami miatt gyakori fogyasztása nem javasolt. A túlzott koncentrációban jelenlévő oxalátok kikristályosodhatnak, és vesével, epehólyaggal kapcsolatos problémákat idézhetnek elő, emellett a kalcium csontokba történő beépülését is csökkenti. Vastartalma a termőtalajtól függ. A paraj levele ismert forrása az omega-3-zsírsavnak és a szelénnek.
Fontos megemlíteni a levelek jelentős (szárazanyag 30%-a) fehérjetartalmát, mely a csontképzésben fejti ki pozitív hatását.
A spenótkivonatot daganatos sejtek kezelésére is alkalmazták, mellyel kimutatták, hogy a gyomorrák sejtjeinek osztódását lassítja.
Kiemelendő kockázati tényezőt jelent a zöldségfélék nitrit és nitrittartalmát, melyet az 1960-as évek óta vizsgálnak. A nitrátok önmagukban nem toxikusak, és anyagcserénk során a vizeletünkkel együtt ürül a szervezetünkből. Vannak olyan zöldségnövények azonban, amelyek a szükségesnél nagyobb mennyiségben veszik fel a talajból a nitrogént, ilyen például a spenót is. Nitráttartalma függ a termesztés módszerétől, a használt műtrágyától, az évszaktól és a fénytől. A növény kedvezőtlen tárolása során a nitrát nitritté alakul, mely igen erős méreg, és a szervezetben methemoglobinémiát („kék csecsemő szindróma”) vált ki, szélsőséges esetben fulladásos halált okozhat.
Újabb kutatások kimutatták, hogy a parajban strumigén anyag is található, mely a pajzsmirigy működését tudja befolyásolni, vagyis a jód szervezetbe való beépülését és a hormonok termelődését akadályozni.  

Tárolása, konyhai praktikák:

A többi leveles zöldséghez hasonlóan pár napig tárolható csak a hűtőben, így ha nagyobb mennyiségben vásároltunk belőle, akkor érdemes blansírozás után lefagyasztani. Régebben ételek színezésére, a cukormáz zöld színre való festésére is használták. Tápértékét úgy őrizhetjük meg leginkább, ha frissen fogyasztjuk, hiszen a többi zöldséghez hasonlóan feldolgozás során csökken például a vitamintartalma.

Ez előzőeket összefoglalva, tehát elmondható, hogy magas vitamin, ásványi só és nyomelem, viszont alacsony kalóriatartalmú zöldég, így fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban. Sajnos sokan a főzelék formájában történő felhasználásával azonosítják, pedig számos étel fontos alapanyaga lehet. Ilyen például a következő két recept is, mely egy parajos lazackrémes palacsinta, és egy extrán vitamindús spenótos gyümölcsturmix.

 By Salubrity


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése