2013. február 1., péntek

Alma az egészség hírnöke!


Gyakran az almát az egészség szimbólumaként használják. Nem véletlenül, hiszen az almában olyan rostanyagok és antioxidánsok találhatók, amelyek méregtelenítő hatásúak, erősítik az immunrendszert, a szív- és érrendszeri betegségek ellen is védelmet nyújtanak. Miért választunk inkább Dél-Amerikából, Afrikából érkező egzotikus gyümölcsöket, ahelyett, hogy hazai termelőtől származó almát vásárolnánk? Pedig napi egy alma csodákra képes!
Következő egészséges receptünkben az alma a domináns alapanyag.


Almás rakottas

Hozzávalók:

400 g alma
90 g nyírfacukor
50 g teavaj
50 g darált dió
50 g teljes kiőrlésű liszt
4 dl tej
3 db tojás
6-7 levél (1g) citromfű

Fahéjas öntet:
5 teáskanál (45g) nyírfacukor
2 teáskanál (20g) teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál (4g) fahéj
3 dl tej
2 dl tejszín
1 db tojás


1. Az almákat pucoljuk meg és vágjuk vékony karikákra, a diót pedig daráljuk le. A süteményhez szükséges tejet tegyük fel forrni. Eközben a teavajat olvasszuk meg, és keverjük hozzá a teljes kiőrlésű lisztet, majd a felforrósított tejet.

2. A citromfüvet vágjuk apróra és ezt is keverjük hozzá, a nyírfacukorral együtt. Amikor már kihűlt, a tojás sárgáját is adjuk hozzá, majd az előzőekben felhabosított tojásfehérjéket.

3. Végül kivajazott jénai tálban az almából képezzünk réteget, majd öntsük le a citromfüves mártással, és ezt még egyszer ismételjük meg. A tetejére szórjuk rá a darált diót. Kb. 35 percig süssük 165 °C-on, fóliával lefedve, hogy a dió meg ne égjen.

4. Legvégül készítsük el a fahéjas öntetet. A tejhez keverjük hozzá a tejszínt, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a lisztet, nyírfacukrot, és csomómentesre keverjük ki. Miután kicsit kihűlt a tojás sárgáját és a fahéjat is keverjük hozzá.

Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: 1957 kcal; 489 kcal/adag
CH tartalom: 201 g; 502 g/adag
4 adag



by Salubrity

Név
Mennyiség
Kalória
CH
Alma
400 g
140
28
Nyírfacukor
135 g
324
67,5
Teavaj (light)
50 g
90
0
Darált dió
50 g
309
4,9
Teljes kiőrlésű liszt
70 g
237
51
Tej
7 dl
343
37,1
Tojás
4 db
262
1
Citromfű
1 g
0,9
0,2
Fahéj
4 g
9,8
3,2
Tejszín
2 dl
260
8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése