2013. január 24., csütörtök

Menta




Évelő, aromás, 10-120 cm magas gyógynövény. Hűvös, nedves, részben árnyékos helyeket kedveli. Sokféle klímát is elvisel, gyorsan növő, invazív faj. Nyílt területen való elterjedését úgy lehet meggátolni, hogy a földbe kis cserépbe ültetjük.
Fajtái: fodormenta, borsmenta, nemes menta.

Használata:
Levele szárítva vagy frissen is használható, ez utóbbi közkedveltebb, édes illata, hideg- hűvös íze miatt. Teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Közép-Keleten bárány ételeket ízesítenek vele. Az amerikai és angol konyha szószokban és zselékben használja. Touareg (marokkói) tea alapanyaga.
A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. A mentol olajat sok kozmetikum és gyógyszer készítésénél alkalmazzák.
Orvosi gyógynövényként has és mellkas fájdalmak ellen használják.

A középkorban a mentaleveleket fogak fehérítésére használták.
A mentatea vízhajtó hatású.


A mentol a kámforral együtt hűsítő illetve enyhe érzéstelenítő hatású, így a rovarcsípések kezelése, viszketés ellen is kiválóan alkalmazható.  
A menta további előnye, hogy az emésztés segíti, gyomorgörcsök, felfúvódás, hányinger ellen használ, idegesség, szorongás tüneteket pedig csillapítja. A testre frissítő és erősítő hatással van a mentafürdő.

By Salubrity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése