2013. január 18., péntek

Baba mama recept_2


A legtöbb anyuka mindig friss ételt szeretne adni a babájának, azonban nem akar állandóan kis adagokat készíteni. Itt a következő tipp, hogyan lehet a megmaradt alapanyagot a pazarlás elkerülése érdekében a család számára is finom, emellett egészséges fogássá varázsolni.
A következő receptet azoknak az édesanyáknak ajánljuk, akik nem tudták megszerettetni a burgonya ízét kisbabájukkal. Helyettesíthetjük édesburgonyával, mely tipikus példája a nem minden az, aminek látszik mondásnak, mivel nevével és kinézetével ellentétben semmi rokonság sincsen a mérsékelt övi burgonyával, édeskés íze pedig leginkább a sütőtökhöz hasonlítható. 


Rakott édesburgonya

Hozzávalók:
600+100 g édesburgonya
500 g pulyka darált hús
400 g cukkini
240 g hámozott paradicsom
150 g natúr joghurt
120 g mozzarella sajt
200 ml tej
2 db tojás
2 evőkanál teljes kiőrlésű (25g) tönkölybúzaliszt
2 db (150g) vöröshagyma
2 gerezd (8g) fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
4-5 csipet (0,5g) fahéj
4-5 csipet (0,5g) oregánó
4-5 csipet (0,5 g) szegfűbors
Só és bors ízlés szerint


1. Az édesburgonyát natúr vízben főzzük puhára, és vegyünk ki belőle 600 g-ot, a baba részét pedig hagyjuk tovább főni, hogy minél puhább legyen. A paradicsomok alját vágjuk be, és helyezzük őket forró vízbe 4-5 percre, majd hidegbe, így könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. Eközben a cukkinit vágjuk karikára és egy serpenyőben, kevés olíva olajon pirítsuk meg mindkét oldalát, sóval és borssal fűszerezzük. Az apróra vágott vöröshagymát szintén olíva olajon pirítsuk meg, és adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a darált pulykahúst. Fűszerezzük meg és keverjük hozzá a kis szeletre vágott paradicsomokat. Az édesburgonyát szintén vágjuk karikákra.

2. A hideg tejet a liszttel keverjük csomómentesre, forraljuk fel és tegyük félre kihűlni. Ezután a két felvert tojást keverjük hozzá a joghurttal együtt.

3. Egy jénai tálban készítsünk rétegeket a következőképpen: cukkini, darált hús, joghurtos szósz, édesburgonya és ezt ismételjük meg. Előmelegített sütőben 170°C-on 45 percig süssük, majd 5 percig a reszelt mozzarellát grillezzük rá.


Édesburgonyapép

A megfőtt édesburgonyához tegyünk egy evőkanál frissen facsart narancslevet, illetve anyatejet, és pépesítjük össze. Garantáltan ízleni fog a picinek. 


Elkészítési idő: 80 perc
Kalóriatartalom: 2636 kcal; 659 kcal/adag
CH tartalom: 153 g; 38,2 g/adag
4 adag

By Salubrity


Név
Mennyiség
Kalória
CH
édesburgonya
600 g
516
60,3
pulyka darált hús
500 g
850
0
Cukkini
400 g
124
21,2
paradicsom
240 g
43,2
9,3
natúr joghurt
150 g
84
11,5
mozzarella sajt
120 g
304,8
3,3
Tej
200 ml
98
10,6
Tojás
2 db
136
0,6
tönkölybúzaliszt
25 g
84,7
18,9
vöröshagyma
150 g
60
13,9
fokhagyma
8 g
11,92
2,6
Olívaolaj
37 g
320
0
fahéj
0,5 g
1,2
0,4
Oregánó
0,5 g
1,3
0,3
szegfűbors
0,5 g
1,3
0,4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése