2012. szeptember 21., péntek

A sütőtök



Végre eljött az ideje a sütőtök szezonnak. Már nagyon vártam, mivel ez az egyik kedvenc csemegém. Van hogy desszertnek fogyasztom, de olyan is előfordul, hogy ezzel kezdem a napot!

Ismerkedjünk meg elsőként eredetével:

A sütőtök Közép- és Dél-Amerika trópusi területeiről származik, mely a maják, aztékok és az inkák jellegzetes tápláléka volt. Hazánkban a XVI. század óta ismert, és termesztett. Hazai fajtái a kiszombozi, a nagydobosi és a banántök. Hosszúra megnövő hengeres szárai, hatalmas szőrös levelei vannak. Kabaktermésének húsa sárga vagy narancsos vörös színű. Sárga virága is ehető, leginkább palacsintatésztákba forgatva, olajban kisütve fogyasztják.

Élettani jelentősége:

A többi tökfajtához képest magasabb a szénhidrát-, karotin (4mg)- és C-vitamin (24 mg) tartalma. 100 g sütőtök 80 kcal, és 16,5 g szénhidrát. Alacsony fehérje, zsír és rosttartalmú növény, azonban gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C és E vitaminokban. Ez utóbbiból 1,1 mg-ot tartalmaz. Az ásványi anyagok bő forrása, vagyis magas a kálium- foszfor-, vas-, réz-, és mangántartalma. Káliumban is bővelkedik, melynek köszönhetően vízhajtó hatású és vérnyomáscsökkentő. Emellett az antioxidánsok és a karotinok megkötik a szabad gyököket, ezzel csökkentve az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, valamint gátolják a trombózisképződést, fokozzák az érfalak rugalmasságát.
Olajat is készítenek belőle, mely nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Leginkább sütve fogyasztják, de bébiételek is készülnek belőle.

Otthoni felhasználása:

Édeskés ízéhez több fűszer is illik, amennyiben levest készítünk belőle érdemes szerecsendióval, római köménnyel, curryvel, őrölt korianderrel, kakukkfűvel vagy gyömbérrel fűszerezni. Burgonyamentes étrendünkben köretként szolgál, rozmaringgal ízesítve elszáll a krumpli utáni vágyódásunk.
Édességként is fogyasztható, ez estben a méz, gyömbér, szerecsendió, fahéj és a szegfűszeg ad neki kiváló aromát.  
Gyümölcslekvárok hozzávalójaként is elterjedt, érdemes otthon töklekvárt vagy dzsemet készíteni belőle, melynek összetevői a nyírfacukor, fahéj, citrom és a szegfűszeg.
A magját önmagában is fogyaszthatjuk, ízletes csemege. 


By Salubrity


Forrás: Dr. Bálint György: Minden héten szüret, Mezőgazdasági Kiadó
Újdiéta 2007/5, Kovács Ildikó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése