2012. augusztus 28., kedd

Tihany- levendula, gyomorkeserű, paprikaház, limo


Mivel az idő sajnos lehűlt és strandolásra már kevésbé alkalmas, itt az idő, a városnézős, csellengős programokra. Ha lehetőséged van, mindenképpen látogass el ebben az évben Tihanyba. Nyaralásunk egyik állomásaként nekünk is lehetőségünk volt körülnézni, ebben a csodálatos északi parti községben. Az apátság megtekintése mellett időt fordítottunk a helyi gasztro élvezetek feltárására is. Íme néhány dolog mely szorosan kapcsolódik Tihanyhoz.

Levendulaház


Batthyány utcában lévő levendula házat látogattuk meg elsőként. Itt mindent lehet kapni, levendulás kivitelben :) Kötény, fogókesztyű, szappan, szalvéta, sütemény, de ami a leginkább elnyerte a tetszésünket azok a teák. „Bárányfelhő gyógytea” levendulával, „Sajkodi nyár” levendulás gyümölcs tea, „Levendula mezők illata” zöld tea, „Reggeli nyugalom” levendulás fekete tea, „Ananász-eper levendula” tea (950 Ft), Levendulás fehér tea (1400 Ft). Választásunk az ananászos- epres- levendulás teára esett, mivel nem kóstoltunk még ilyen összetételű teát. Azóta már el is fogyott, isteni ízkavalkád, érdemes kipróbálni!




Gyomorkeserű

Az apátság oldalában lévő szuvenír boltban lehetőség van apátsági gyomorkeserű vásárlására is. Köztudott, hogy a gyomorkeserű emésztést serkentő keserű ital, gyógynövényekkel ízesített szeszes ital, így mi is fontosnak tartottuk a megkóstolását.  Kisebb kiszerelésben már 400 Ft-ért lehet venni, de aki szereti, az a literes formában is megszerezheti. Gyomorkeserűvel ízesített csokoládé is kapható, azonban nem diabetikus, így az nem bővítette kosarunk tartalmát. Az ízéről annyit, hogy keserű és erős, de az egészség érdekében egy-egy korty alkalmanként elviselhető.




Paprikaház

Kedvenc házunk, amikor megláttuk egyből beleszerettünk, mivel falát paprikával díszítették. Fantasztikus látvány! A paprikaház kínálata nem csak paprikából, hanem mindenféle hungarikumból áll, nincs olyan jellegzetes magyar étel, ital, amelyet ne lehetne ott megvásárolni.  


Limo

Sajnos a büfé nevét nem jegyeztük meg, de a levendulaházzal megegyező utcában található, annak az elején. Természetes, frissen facsart gyümölcsből készült limonádét lehet kapni, többféle ízben (kivi, eper, málna, áfonya, maracuja, tropical és barack ) 0,5 l (500 Ft) és literes (1000 Ft) kiszerelésben. Csak a kiviset kóstoltuk meg, már bánjuk is, mivel nagyon finom. 




Természetesen a gasztro jellegzetességek mellett,a  kilátás miatt is érdemes Tihanyba ellátogatni. Íme néhány általunk készített kép.



By Salubrity


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése